17 lutego 2023 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że osoby, które utrzymują drób na własne potrzeby, nie muszą go rejestrować u Powiatowego Lekarza Weterynarii ani w Krajowej Bazie Danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Warto wiedzieć, że zgodnie z prawem polskim drób, to nie tylko kury, kaczki gęsi i indyki ale także np. bażanty, a także strusie.
Drób hodowany na własne potrzeby bez obowiązku rejestracji
Jak poinformowało w komunikacie z 17 lutego 2023 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: jeśli dana osoba przeznacza jaja czy mięso pochodzące od własnego drobiu na swoje potrzeby, będzie zwolniona z obowiązku rejestracji ptaków u Powiatowego Lekarza Weterynarii czy w Krajowej Bazie Danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Ministerstwo podjęło już prace legislacyjne, aby odstępstwo od przepisów unijnych mogło być zastosowane na gruncie krajowym.
Jednak do czasu przyjęcia odpowiednich przepisów MRiRW zaleca powstrzymanie się od rejestracji takiego drobiu.
Podstawą prawną są tu następujące przepisy Unii Europejskiej:
- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”).
- Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1345 2022/1345 z dnia 1 sierpnia 2022 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do rejestracji i zatwierdzania zakładów, w których utrzymywane są zwierzęta lądowe, a także pobierania, produkcji, przetwarzania lub przechowywania materiału biologicznego.
Wskazane wyżej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nakłada na każdy podmiot utrzymujący zwierzęta lądowe (w tym drób) obowiązek rejestracji.
Ale zgodnie z tymi przepisami, w drodze odstępstwa państwa członkowskie mogą zwolnić z obowiązku rejestracji niektóre podmioty stwarzające nieistotne ryzyko dla zdrowia zwierząt lub zdrowia publicznego.
Z tej możliwości zamierza skorzystać Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Co to jest drób?
Na podstawie art. 2. pkt 1) ustawy z 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r. poz. 1421, z 2022 r. poz. 1570) określenie “drób” oznacza:
- kury,
- kaczki,
- gęsi,
- indyki,
- przepiórki,
- perlice,
- strusie oraz inne bezgrzebieniowce,
- gołębie,
- bażanty i
- kuropatwy,
utrzymywane w celach rozpłodowych, produkcji mięsa lub jaj spożywczych lub odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
Podobną definicję zawiera art. 4, pkt. 9) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt(…), zgodnie z którym „drób” oznacza ptaki chowane lub utrzymywane w niewoli do następujących celów:
1. produkcji:
- mięsa;
- jaj spożywczych;
- innych produktów;
2. odnowy zasobów ptaków łownych;
3. hodowli ptaków wykorzystywanych do rodzajów produkcji, o których mowa w lit. a) i b);
Rodzaje drobiu są określone w art. 2, pkt 17), 18), 19) Rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692 z dnia 30 stycznia 2020 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przemieszczania ich i postępowania z nimi po ich wprowadzeniu.
Zgodnie z tymi przepisami:
17) „drób hodowlany” oznacza drób w wieku 72 godzin i starszy, przeznaczony do produkcji jaj wylęgowych;
18) „drób produkcyjny” oznacza drób w wieku 72 godzin i starszy, chowany w celu produkcji mięsa, jaj spożywczych lub innych produktów lub w celu odnowy zasobów ptaków łownych;
19) „pisklęta jednodniowe” oznaczają drób poniżej 72 godzin życia.
oprac. Paweł Huczko