Dlaczego warto sięgnąć wiosną po rzeżuchę?
REKLAMA
Zdrowotne właściwości rzeżuchy
Rzeżucha jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C i beta- karotenu. Zawiera też wapń, magnez, chrom, potas oraz duże ilości jodu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę tarczycy oraz na przemianę materii. Rzeżucha ma właściwości obniżające stężenie cukru we krwi, dlatego zaleca się ją osobom chorym na cukrzycę. Ponadto oczyszcza organizm, wspomaga trawienie oraz działa moczopędnie. Dzięki dużej zawartości związków siarki, które nadają jej charakterystyczny zapach, wpływa pozytywnie na wzrost i wygląd włosów. Poprawia także stan skóry oraz paznokci, które często są osłabione po zimie. Właściwości rzeżuchy zostały docenione w diecie strukturalnej, w której przyznano jej aż 4 gwiazdki!
Więcej: Dlaczego warto sięgnąć wiosną po rzeżuchę?
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.