Kuchnia molekularna - futurystyczne menu
REKLAMA
Kuchnia musi iść z duchem czasu – wykorzystanie współczesnej wiedzy w technikach przyrządzania potraw wydaje się niezbędnym następstwem rozwoju nauki. Kuchnia molekularna wykorzystuje nowoczesne sposoby przygotowania jedzenia i dzięki temu wydobywa idealny, czysty smak. Wysokie temperatury, płynny azot czy dodatek roztworów koloidalnych – brzmi jak science-fiction, ale to naprawdę kuchnia! W dodatku, jak zapewniają kucharze, wyjątkowo naturalna i smaczna...
Początki kuchni molekularnej
Sama nazwa – kuchnia molekularna – wywodzi się od pojęcia cząsteczka (molekuła, od łacińskiego wyrazu molecula), gdyż techniki przyrządzania potraw opierają się na zmianie struktury cząsteczkowej produktów.
Więcej: Kuchnia molekularna - futurystyczne menu
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.