Żurek wielkanocny
REKLAMA
Mało kto dziś potrafi powiedzieć, jaka zachodzi między nimi różnica. Otóż przyjmuje się, ze żur jest bardziej kwaśny. Nazwę tę zwykło się stosować tylko do zupy gotowanej właśnie na święta, natomiast barszcz biały wymaga białej kiełbasy. Zdaniem niektórych żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. To właśnie zakwas z mąki daje żurkowi kwaskowaty smak.
Na to, na jaki barszcz zdecydujemy się przygotowując wielkanocne potrawy, ma rzecz jasna wpływ nie tylko to, z jakiej części Polski pochodzimy, ale przede wszystkim tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie w naszych domach.
Więcej: Żurek wielkanocny
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.