Etykiety win – jak je czytać
REKLAMA
Wielu z nas zdarzyło się zapewne w takiej sytuacji stanąć przed sklepową półką i z miną znawcy wczytywać się w etykiety win, nic z nich nie rozumiejąc. Jeśli mieliśmy szczęście, wybrany przez nas trunek był dobry i smakował co najmniej przyzwoicie. Jeśli jednak nie – cóż... nie było najlepsze. Gdybyśmy tylko wiedzieli, co znaczą te wszystkie oznaczenia na tym naklejonym na butelkę kawałku papieru. Nic prostszego!
Białe słodkie czy czerwone wytrawne
Bodaj najważniejszą rzeczą przy wyborze wina jest dla nas laików jego smak. Do wyboru mamy kilka wariantów: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. W zależności od kraju pochodzenia informacja na ten temat, jak i każda inna na etykiecie, może być podana w różnych językach. Wino wytrawne opisane jest na etykiecie jako: sec (francuskie), secco (włoskie) lub seco (hiszpańskie), półwytrawne – demi-sec, abbocato lub semiseco. Wina półsłodkie oznaczane są napisami: demi-doux, semidolce lub semi-dulce, słodkie zaś: moelleux, dolce lub dulce.
Więcej: Etykiety win – jak je czytać
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.