Dekorowanie potraw
REKLAMA
Znasz zapewne powiedzenie „jeść oczami”, które można dwojako rozumieć. „Jemy oczami”, gdy już nic nie możemy przełknąć, a mimo to patrzymy pożądliwym wzrokiem na zastawiony stół. Z drugiej strony, ty jako gospodarz domu, możesz zaserwować swoim gościom ucztę w pierwszej kolejności dla oczu, a następnie dla podniebienia. Ładnie podane choćby najprostsze potrawy, przyciągną wzrok i mile zaskoczą. Dlaczego dekorowanie potraw jest tak ważne? Przyciągają wzrok, ale też mówią o naszej kulturze – udekorowany posiłek ma przede wszystkim walory artystyczne – wizualne i smakowe, ale nie zawsze służy temu, by najeść się do syta. Ludzie cierniący głód, mieszkający w regionach często nawiedzanych przez klęski żywiołowe nie mogą sobie pozwolić na przyozdabianie dań dekoracjami z warzyw, owoców, czy kwiatów. Im wyższy status społeczny, im łatwiej o dostępność pożywienia tym więcej dekoracji. Nie wszystkie dekoracje potraw są kosztowne, trudne i poza zasięgiem domowego mistrza kuchni.
Więcej: Dekorowanie potraw
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.