Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Podstawowym składnikiem miodu są łatwo przyswajalne węglowodany proste (glukoza i fruktoza), które stanowią od 60% do 80% masy miodu.
Drogocenne składniki
Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą: kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze oraz woda. W miodzie znajdują się także wszystkie aminokwasy, witaminy z grupy B, ale również w niewielkich ilościach witamina A, C i K oraz około 30 makro- i mikroelementów. Najważniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt i potas. Żelazo zawarte w miodzie, mimo że występuje w małych ilościach, jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy. Miód ma również zdolność blokowania ołowiu we krwi.
Miód jest produktem wysokokalorycznym. Jeden kilogram miodu to około 3200-3300 kcal. Dla porównania 1 kg cukru dostarcza 4000 kcal. A więc zastępujmy cukier miodem.
Więcej: Miód - małe co nieco