Miód - małe co nieco
REKLAMA
Drogocenne składniki
Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą: kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze oraz woda. W miodzie znajdują się także wszystkie aminokwasy, witaminy z grupy B, ale również w niewielkich ilościach witamina A, C i K oraz około 30 makro- i mikroelementów. Najważniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt i potas. Żelazo zawarte w miodzie, mimo że występuje w małych ilościach, jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre jej szczepy. Miód ma również zdolność blokowania ołowiu we krwi.
Miód jest produktem wysokokalorycznym. Jeden kilogram miodu to około 3200-3300 kcal. Dla porównania 1 kg cukru dostarcza 4000 kcal. A więc zastępujmy cukier miodem.
Więcej: Miód - małe co nieco
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.