Dieta Montignaca – opinia eksperta
REKLAMA
Przyczyna tycia wg Montignaca
Autor wyszedł z założenia, że przyczyną tycia nie jest nadmiar kalorii, ale żywność, która powoduje wzrost cukru we krwi. Opracował tzw. indeks glikemiczny (IG), czyli listę produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Tuczące są te produkty, które mają IG powyżej 50. Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ok. kilograma tygodniowo, ale za to trwale. Węglowodany dzieli się na “dobre” (o niskim IG) i złe (o wysokim IG).
Dobre węglowodany wg Montignaca
• zboża nieoczyszczone,
• ryż pełnoziarnisty,
• warzywa strączkowe,
• większość warzyw i owoców.
Więcej: Dieta Montignaca – opinia eksperta
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.