REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Kuchnia japońska zyskała w ostatnich latach ogromne uznanie konsumentów. Jeszcze 6-8 lat temu na warszawskim rynku było zaledwie kilka restauracji specjalizujących się w przygotowywaniu japońskich dań.  

Najczęściej są to niewielkie lokale, bary sushi, w których przygotowaniem dań zajmują się polscy kucharze. Są jednak lokale, w których pracują specjaliści z Japonii i Korei oraz kilka dużych restauracji oferujących pełen zakres usług, poprzez organizowanie szkoleń, cateringu, pokazów, dużych imprez i dostaw do biur. Taką instytucją jest między innymi sieć restauracji Akashia.

REKLAMA

Sushi jest ulubioną potrawą biznesu. Znaczna poprawa jakości życia rodzimych biznesmenów i intensyfikacja międzynarodowych kontaktów wpłynęła także na ich zwyczaje kulinarne. Dzieje się tak od początku obecności sushi w Warszawie. Wyjście do restauracji czy zamawianie potraw do biura stało się obecnie bardzo popularne.

Kojarzenie sushi z posiłkiem biurowym i sferą biznesu jest jak najbardziej słuszne. Menedżerowie dużych firm i korporacji często sięgają do kultury Dalekiego Wschodu, aby czerpać inspirację z japońskiej gospodarki i systemu zarządzania. Japońska kultura ma jednak więcej do zaoferowania. Misterne pielęgnowanie miniaturowych drzewek „bonsai” jest doskonałym sposobem na odreagowanie stresu. Kolejnym są sztuki walki, niekoniecznie japońskie, ale bezsprzecznie związane z tym samym kręgiem kulturowym. Pomagają w zachowaniu formy, koncentracji i zdecydowania w działaniu. Również filozofia samurajów, kodeks „bushido” są bliskie zachowaniom w wielu korporacjach. Wszystkie te elementy wschodniej kultury z powodzeniem udaje się przenieść na grunt przetargów, negocjacji, fuzji. Podobnie rzecz się ma z sushi, i filozofią jego przygotowywania.

REKLAMA

Mistrz sushi to nie artysta, tak jak ma to miejsce w przypadku kucharzy przygotowujących inne dania. To rzemieślnik posiadający głęboką wiedzę dotyczącą swojego fachu, potrafiący tę wiedzę przekazać uczniom. Celem jest powtarzalność, każda porcja ryżu wprawnego kucharza będzie ważyła dokładnie tyle samo, każdy kawałek ryby będzie miał tę samą grubość i podobną ilość wasabi. Nie oznacza to jednak braku kreatywności. Kunsztu dopełniają nowe połączenia smaków, kształtów i kompozycji. Opierają się jednak na sprawdzonych zasadach i wiedzy, dzięki której można zmieniać opracowane już receptury.

W organizowanych przez restaurację Akashia pokazach i szkoleniach sushi uczestniczyły już setki gości. Opinie są zbliżone, krojenie ryb i mieszanie ryżu nie jest trudne samo w sobie, przygotowywanie dań dla wymagających gości wymaga jednak mistrzostwa. Zadanie wymaga skupienia i koncentracji. Podobnie zresztą jak jedzenie sushi. Zjedzone nieuważnie, w pośpiechu, nie będzie smakowało. Należy poznać swoje preferencje, ulubione rodzaje potraw, proporcje wasabi, imbiru, sosu sojowego, a nawet kolejność konsumowanych ryb. Wydaje się więc, że poza smakiem i klimatem panującym w japońskich restauracjach, ważna jest również swoista filozofia sushi i to ona często skłania biznesmenów do odwiedzania właśnie tych, a nie innych lokali.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Oprac. MW

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ceny 2025: Ile kosztuje wykończenie mieszkania (pod klucz) u dewelopera?

Czy deweloperzy oferują wykończenie mieszkań pod klucz? W jakiej cenie? Jak wielu nabywców się na nie decyduje? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

Unijne rozporządzenie DORA już obowiązuje. Które firmy muszą stosować nowe przepisy od 17 stycznia 2025 r.?

Od 17 stycznia 2025 r. w Unii Europejskiej zaczęło obowiązywać Rozporządzenie DORA. Objęte nim podmioty finansowe miały 2 lata na dostosowanie się do nowych przepisów w zakresie zarządzania ryzykiem ICT. Na niespełna miesiąc przed ostatecznym terminem wdrożenia zmian Europejski Bank Centralny opublikował raport SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) za 2024 rok, w którym ze wszystkich badanych aspektów związanych z działalnością banków to właśnie ryzyko operacyjne i teleinformatyczne uzyskało najgorsze średnie wyniki. Czy Rozporządzenie DORA zmieni coś w tym zakresie? Na to pytanie odpowiadają eksperci Linux Polska.

Kandydaci na prezydenta 2025 [Sondaż]

Którzy kandydaci na prezydenta w 2025 roku mają największe szanse? Oto sondaż Opinia24. Procenty pierwszej trójki rozkładają się następująco: 35,3%, 22,1% oraz 13,2%.

E-doręczenia: 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi

E-doręczenia funkcjonują od 1 stycznia 2025 roku. Przedstawiamy 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi ekspertki. Jakie podmioty muszą posiadać adres do e-doręczeń? Czy w przypadku braku odbioru przesyłek z e-doręczeń w określonym czasie będzie domniemanie doręczenia?

REKLAMA

Brykiety drzewne czy drewno kawałkowe – czym lepiej ogrzewać dom i ile to kosztuje? Zestawienie kaloryczności gatunków drewna

Każdy rodzaj paliwa ma swoje mocne strony. Polska jest jednym z większych producentów brykietów w Europie i znaleźć u nas można bardzo szeroką ich gamę. Brykietowanie to proces, który nadaje drewnu nową strukturę, zagęszcza je. Brykiet tej samej wielkości z trocin dębowych ma taką samą wagę jak z trocin sosnowych czy świerkowych. Co więcej, brykiet z trocin iglastych ma wyższą wartość kaloryczną, ponieważ drewno iglaste, niezależnie od lekkiej wagi, tak naprawdę jest bardziej kaloryczne od liściastego. Do tego jeśli porównamy polano i brykiet o tej samej objętości, to brykiet jest cięższy od drewna.

Ratingi ESG: katalizator zmian czy iluzja postępu?

Współczesny świat biznesu coraz silniej akcentuje znaczenie ESG jako wyznacznika zrównoważonego rozwoju. W tym kontekście ratingi ESG odgrywają kluczową rolę w ocenie działań firm na polu odpowiedzialności środowiskowe, społecznej i zarządzania. Ale czy są one rzeczywistym impulsem do zmian, czy raczej efektowną fasadą bez głębszego wpływu na biznesową rzeczywistość? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Transfer danych osobowych do Kanady – czy to bezpieczne? Co na to RODO?

Kanada to kraj, który kojarzy się nam z piękną przyrodą, syropem klonowym i piżamowym shoppingiem. Jednak z punktu widzenia RODO Kanada to „państwo trzecie” – miejsce, które nie podlega bezpośrednio unijnym regulacjom ochrony danych osobowych. Czy oznacza to, że przesyłanie danych na drugi brzeg Atlantyku jest ryzykowne?

Chiński model AI (DeepSeek R1) tańszy od amerykańskich a co najmniej równie dobry. Duża przecena akcji firm technologicznych w USA

Notowania największych amerykańskich firm związanych z rozwojem sztucznej inteligencji oraz jej infrastrukturą zaliczyły ostry spadek w poniedziałek, w związku z zaprezentowaniem tańszego i wydajniejszego chińskiego modelu AI, DeepSeek R1.

REKLAMA

Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka a dokumentacja pracownicza rodzica. MRPiPS odpowiada na ważne pytania

Po co pracodawcy dostęp do całości orzeczenia o niepełnosprawności dziecka? Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odpowiedziało na wątpliwości Rzeczniczki Praw Dziecka. Problem dotyczy dokumentowania prawa do dodatkowego urlopu wychowawczego rodzica dziecka z niepełnosprawnością.

2500 zł dla nauczyciela (nie każdego) - na zakup laptopa. MEN: wnioski do 25 lutego 2025 r. Za droższy model trzeba będzie dopłacić samemu

Nauczyciele szkół ponadpodstawowych i klas I-III szkół podstawowych mogą od poniedziałku 27 stycznia 2025 r. składać wnioski o bon na zakup sprzętu w programie "Laptop dla nauczyciela" – poinformowali ministra edukacji Barbara Nowacka i wicepremier, minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski. Na złożenie wniosków nauczyciele mają 30 dni (do 25 lutego 2025 r. – PAP), kolejne 30 dni przeznaczone będzie na ich rozpatrzenie. Bony mają być wręczane w miesiącach kwiecień-maj 2025 r., a wykorzystać je będzie można do końca 2025 roku.

REKLAMA