REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Serwowanie gościom napojów i słodyczy

Stanisław Krajski
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Jakość oraz sposób serwowania poczęstunku są ściśle określone w etykiecie biznesu i mają niebagatelny wpływ na wizerunek szefa i firmy oraz ocenę pracy sekretarki. Wszystko, co serwujemy, a także to jak serwujemy powinno być dokonane elegancko i z klasą.  

Jedną z funkcji sekretarki jest serwowanie napojów i słodyczy osobom oczekującym na spotkanie z szefem i podczas spotkań w jego gabinecie.

Napoje chłodzące

Takie napoje jak woda czy soki serwujemy schłodzone. Ich właściwa temperatura powinna wynosić 8-10°C. Jednak zanim przyniesiemy napój, powinniśmy zapytać gościa czy życzy sobie, aby był on chłodny, trafiają się bowiem osoby, które zimnych płynów nie tolerują. Takim gościom serwujemy napoje w temperaturze pokojowej, czyli 16-18 °C.

Nie należy stawiać na stole napojów w butelkach i kartonach. Wyjątkiem jest napój gazowany, który musi być w szklanej butelce, ale po nalaniu go do szklanki gościa, butelkę należy zabrać.

REKLAMA

W sekretariacie muszą być przynajmniej dwa gatunki wody mineralnej: gazowana i niegazowana. Gościom proponujemy wybór gatunku i pytamy, czy ma być gazowana czy nie. Wodę niegazowaną serwujemy wyłącznie w szklanych karafkach do wody, które stawiamy na stole po nalaniu wody do szklanki (lub do specjalnego kieliszka). Napoje chłodzące podajemy i nalewamy (prawą ręką) stojąc z prawej strony gościa.

Co można zaproponować do picia oprócz wody? Wiele napojów znajdujących się na rynku nie spełnia kryteriów jakości, jakie stawia etykieta. Zatem napoje typu coca-cola, sprite oraz soki sporządzone z koncentratu soku i wody nie wchodzą w grę. Możemy je podać tylko tym gościom, którzy wyraźnie o nie poproszą. Pozostałym należy podać naturalne soki owocowe lub napój z soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy albo cytryny czy limonki oraz wody mineralnej i syropu cukrowego. Na stole stawiamy je w dzbankach. Możemy też podać tzw. moktail (mocktail) - koktajl bezalkoholowy ozdobiony podobnie jak koktajl alkoholowy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Napoje gorące

Kawa powinna być wysokiej jakości, najlepiej z ciśnieniowego ekspresu. Do wyboru kawa jasno- i ciemnopalona oraz kawa bezkofeinowa.

Kawę należy kupować w ziarnach i mielić ją w zależności od potrzeb. Można też kupować kawę mieloną, ale w jak najmniejszych opakowaniach, a po otwarciu trzymać ją w szczelnie zamkniętym pudełku nie dłużej niż dwa dni, inaczej zwietrzeje i będzie niesmaczna.

Do kawy trzeba mieć dwa serwisy - serwis do kawy „dużej” i serwis do kawy „małej” (do niego musimy mieć także małe łyżeczki). Kawa „mała”, typu espresso, powinna być mocna i esencjonalna.

Do kawy można podać prawdziwą śmietankę lub mleko, podgrzane (w żadnym wypadku nie z lodówki) i podane w dzbanuszku od serwisu.

REKLAMA

Do kawy podajemy cukier w kawałkach, który wyjmuje się z cukiernicy specjalnymi szczypcami. Dlaczego etykieta tak nakazuje? Być może rację ma Brillat-Savarin, legendarny francuski smakosz z XIX wieku, który twierdził w swoim słynnym dziele pt. „Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej”, że kawa słodzona cukrem sypkim staje się mdła, traci wiele ze swojego wspaniałego smaku.

Procedura serwowania kawy jest dość specyficzna. Podajemy ją w filiżankach lub nalewamy z dzbanka do filiżanki. Kawę w filiżance powinno się podawać z lewej strony gościa i na tacy. Gość sam powinien ją z tej tacy zdjąć. Pustą filiżankę stawiamy z prawej strony gościa i z tej strony nalewamy kawę. Są dwie dopuszczalne techniki jej nalewania. Możemy podnieść filiżankę ze stołu, zrobić jeden krok do tyłu i nalać kawę z dzbanka do trzymanej w ręku filiżanki albo nalewać prawą ręką kawę do filiżanki stojącej na stole trzymając lewą rękę serwetką pomiędzy filiżanką kawy a gościem.

Etykieta podpowiada takie techniki serwowania kawy również z tego względu, że eliminują wypadki, jakie mogą się zdarzyć, gdy manipulujemy naczyniami z gorącym napojem.

Do kawy podajemy tylko kruche ciasteczka i czekoladki - nigdy ciastka. W wielu podręcznikach savoir­vivre'u czy etykiety biznesu znajdujemy informację, że ciasteczka i czekoladki, szczególnie z gorzkiej czekolady, podnoszą smak kawy, a ciastka, szczególnie te z kremem, go zabijają. Ciasteczka i czekoladki serwujemy na półmisku, a jeszcze lepiej na ozdobnej paterze. Nie podajemy żadnych deserowych sztućców. Te słodkości je się po prostu ręką.

Jeżeli gość zażyczy sobie herbatę, nie serwujemy herbaty ekspresowej. Najlepiej dysponować kilkoma gatunkami czarnej i zielonej herbaty sypkiej.

Są trzy metody podawania herbaty: zaparzoną w dzbanku; podajemy dodatkowo dzbanek wrzątku (aby gość, który lubi słabszą herbatę mógł ją rozcieńczyć) albo podajemy esencję w imbryczku i wrzątek w dzbanku. Ten ostatni sposób jest najlepszy, gdyż pozwala gościowi na skomponowanie sobie takiej herbaty jaką lubi.

Woda do herbaty powinna być najwyższej jakości, najlepiej niegazowana, nisko zmineralizowana woda mineralna. Herbatę zaparzamy w małym czajniczku rozgrzewając go uprzednio wrzątkiem, wsypując do niego odpowiednią liczbę łyżeczek herbaty (przynajmniej jedną na osobę + jedną), zalewając wrzątkiem. Na stół podajemy czajniczek oraz porcelanowy dzbanek z gorącą wodą, która została zagotowana po raz pierwszy do drugiego stopnia wrzenia (pierwszy stopień: pojawiają się bąbelki; drugi stopień: woda na chwilę bieleje; trzeci stopień: pojawiają się wielkie bąble). Herbatę goście nalewają sobie sami.

Na specjalnym talerzyku przygotowujemy cytrynę w plasterkach obraną ze skórki z widelczykiem oraz w jednym dzbanuszku mleko, a w drugim śmietankę. Dla gości z Austrii, południowych Niemiec, Wielkiej Brytanii podajemy dzbanek gorącego mleka, którym często zalewają esencję herbacianą.

Do herbaty podaje się ciastka i torty na odpowiednich półmiskach czy paterach (powinny być przy nich położone łopatki do tortu i ciast oraz szczypce do ciastek). Na paterze piętrowej, złożonej z trzech talerzyków, umieszczamy na górze ciastka mniejsze, niżej większe. Na dolnym talerzyku możemy umieścić dla ozdoby (i do jedzenia) różnorodne owoce. Do ciastek suchych podajemy widelczyki, a do ciastek z kremem i o konsystencji zbliżonej do kremu - łyżeczki. Pamiętajmy, że do niektórych ciastek, takich jak napoleonki, używa się zarazem łyżeczki i widelca, a do ciastek, w skład których wchodzi ciasto francuskie, również nożyki deserowe. Wszystkie porcjowane desery podane na indywidualnych talerzykach serwujemy z prawej strony gościa.

Stanisław Krajski

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ceny 2025: Ile kosztuje wykończenie mieszkania (pod klucz) u dewelopera?

Czy deweloperzy oferują wykończenie mieszkań pod klucz? W jakiej cenie? Jak wielu nabywców się na nie decyduje? Sondę przygotował serwis nieruchomości dompress.pl.

Unijne rozporządzenie DORA już obowiązuje. Które firmy muszą stosować nowe przepisy od 17 stycznia 2025 r.?

Od 17 stycznia 2025 r. w Unii Europejskiej zaczęło obowiązywać Rozporządzenie DORA. Objęte nim podmioty finansowe miały 2 lata na dostosowanie się do nowych przepisów w zakresie zarządzania ryzykiem ICT. Na niespełna miesiąc przed ostatecznym terminem wdrożenia zmian Europejski Bank Centralny opublikował raport SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) za 2024 rok, w którym ze wszystkich badanych aspektów związanych z działalnością banków to właśnie ryzyko operacyjne i teleinformatyczne uzyskało najgorsze średnie wyniki. Czy Rozporządzenie DORA zmieni coś w tym zakresie? Na to pytanie odpowiadają eksperci Linux Polska.

Kandydaci na prezydenta 2025 [Sondaż]

Którzy kandydaci na prezydenta w 2025 roku mają największe szanse? Oto sondaż Opinia24. Procenty pierwszej trójki rozkładają się następująco: 35,3%, 22,1% oraz 13,2%.

E-doręczenia: 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi

E-doręczenia funkcjonują od 1 stycznia 2025 roku. Przedstawiamy 10 najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi ekspertki. Jakie podmioty muszą posiadać adres do e-doręczeń? Czy w przypadku braku odbioru przesyłek z e-doręczeń w określonym czasie będzie domniemanie doręczenia?

REKLAMA

Brykiety drzewne czy drewno kawałkowe – czym lepiej ogrzewać dom i ile to kosztuje? Zestawienie kaloryczności gatunków drewna

Każdy rodzaj paliwa ma swoje mocne strony. Polska jest jednym z większych producentów brykietów w Europie i znaleźć u nas można bardzo szeroką ich gamę. Brykietowanie to proces, który nadaje drewnu nową strukturę, zagęszcza je. Brykiet tej samej wielkości z trocin dębowych ma taką samą wagę jak z trocin sosnowych czy świerkowych. Co więcej, brykiet z trocin iglastych ma wyższą wartość kaloryczną, ponieważ drewno iglaste, niezależnie od lekkiej wagi, tak naprawdę jest bardziej kaloryczne od liściastego. Do tego jeśli porównamy polano i brykiet o tej samej objętości, to brykiet jest cięższy od drewna.

Ratingi ESG: katalizator zmian czy iluzja postępu?

Współczesny świat biznesu coraz silniej akcentuje znaczenie ESG jako wyznacznika zrównoważonego rozwoju. W tym kontekście ratingi ESG odgrywają kluczową rolę w ocenie działań firm na polu odpowiedzialności środowiskowe, społecznej i zarządzania. Ale czy są one rzeczywistym impulsem do zmian, czy raczej efektowną fasadą bez głębszego wpływu na biznesową rzeczywistość? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Transfer danych osobowych do Kanady – czy to bezpieczne? Co na to RODO?

Kanada to kraj, który kojarzy się nam z piękną przyrodą, syropem klonowym i piżamowym shoppingiem. Jednak z punktu widzenia RODO Kanada to „państwo trzecie” – miejsce, które nie podlega bezpośrednio unijnym regulacjom ochrony danych osobowych. Czy oznacza to, że przesyłanie danych na drugi brzeg Atlantyku jest ryzykowne?

Chiński model AI (DeepSeek R1) tańszy od amerykańskich a co najmniej równie dobry. Duża przecena akcji firm technologicznych w USA

Notowania największych amerykańskich firm związanych z rozwojem sztucznej inteligencji oraz jej infrastrukturą zaliczyły ostry spadek w poniedziałek, w związku z zaprezentowaniem tańszego i wydajniejszego chińskiego modelu AI, DeepSeek R1.

REKLAMA

Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka a dokumentacja pracownicza rodzica. MRPiPS odpowiada na ważne pytania

Po co pracodawcy dostęp do całości orzeczenia o niepełnosprawności dziecka? Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odpowiedziało na wątpliwości Rzeczniczki Praw Dziecka. Problem dotyczy dokumentowania prawa do dodatkowego urlopu wychowawczego rodzica dziecka z niepełnosprawnością.

2500 zł dla nauczyciela (nie każdego) - na zakup laptopa. MEN: wnioski do 25 lutego 2025 r. Za droższy model trzeba będzie dopłacić samemu

Nauczyciele szkół ponadpodstawowych i klas I-III szkół podstawowych mogą od poniedziałku 27 stycznia 2025 r. składać wnioski o bon na zakup sprzętu w programie "Laptop dla nauczyciela" – poinformowali ministra edukacji Barbara Nowacka i wicepremier, minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski. Na złożenie wniosków nauczyciele mają 30 dni (do 25 lutego 2025 r. – PAP), kolejne 30 dni przeznaczone będzie na ich rozpatrzenie. Bony mają być wręczane w miesiącach kwiecień-maj 2025 r., a wykorzystać je będzie można do końca 2025 roku.

REKLAMA