Catering w firmie
REKLAMA
REKLAMA
Dziś, chcąc zapewnić firmie wysokiej jakości usługi gastronomiczne oraz dobrą obsługę różnego rodzaju imprez, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i wygodniejsze niż utrzymywanie własnego działu gastronomicznego i zatrudnianie personelu. Firmy cateringowe dysponują bowiem nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym i sprzętem piknikowym, na przykład kuchnią polową.
Zlecając takiemu przedsiębiorstwu przygotowanie odpowiedniego menu oraz obsługę imprezy, możemy spodziewać się, że usługa zostanie wykonana możliwie jak najlepiej, gdyż zrobią to osoby na co dzień zajmujące się tego typu działalnością.
W sali bankietowej i z samochodu
REKLAMA
Słowo catering wywodzi się z języka angielskiego. Oznacza kompleksową obsługę gastronomiczną różnego rodzaju imprez - konferencji, zebrań, spotkań firmowych, szkoleń, imprez integracyjnych, nie tylko tych w zamkniętych pomieszczeniach, ale również w plenerze, na przykład w ogrodzie czy przy ognisku.
W przypadku polskich firm najbardziej popularne są contract catering oraz function catering. Pierwszy opiera się o ujęte w kontrakcie i wcześniej uzgodnione usługi świadczone codziennie (obiady dla pracowników), drugi ma charakter bardziej okazjonalny - obsługiwane są bowiem spotkania, które odbywają się raz na jakiś czas.
Function catering może mieć jednak również formę stałego kontraktu, w przypadku gdy chodzi o cykliczne, odbywające się co tydzień lub miesiąc spotkania biznesowe.
Klasyczne usługi cateringowe można podzielić na trzy kategorie:
• banquet hall - usługodawca dysponuje salą bankietową, kuchnią i magazynem żywności, oferuje kompletny serwis i personel; jest to rodzaj cateringu, w którym usługobiorca przychodzi do usługodawcy),
• off premises or location - usługodawca ma kuchnię i magazyn żywności, nie ma pomieszczeń i innych udogodnień - dostarcza więc gotowe posiłki do usługobiorców oraz zapewnia fachową obsługę,
REKLAMA
• mobile unit - ten typ operacji można nazwać „ruchomym cateringiem”; podstawą w tej usłudze jest specjalnie zaprojektowany samochód ciężarowy do rozwożenia posiłków, są one uprzednio przygotowane w kuchni, a następnie rozwożone do usługobiorców.
Pierwsza kategoria, najdroższa cenowo, brana jest pod uwagę w przypadku różnego rodzaju spotkań o wysokim prestiżu. Goście biorący udział w spotkaniu zapraszani są w miejsce o odpowiednim wystroju, a cała impreza ma zwykle bogatą i wystawną oprawę.
Ten rodzaj cateringu wykorzystywany jest najczęściej w przypadku sympozjów, konferencji lub ważnych spotkań biznesowych. Gości zaprasza się wówczas do ekskluzywnego hotelu, zamku lub pensjonatu, a impreza ma często charakter kilkudniowy.
Druga kategoria usług cateringowych dotyczy najczęściej przypadków, gdy spotkanie odbywa się w siedzibie firmy (z okazji przyjazdu ważnych kontrahentów lub wizyty zarządu firmy). Firma cateringowa dowozi wówczas gotowe menu oraz zajmuje się obsługą gości.
Natomiast mobile unit to najtańszy catering, coś w rodzaju „pizzy na telefon”. Gotowe posiłki trafiają do zamawiającego szybko, kosztują niewiele i nie są specjalnie wymyślne.
Koszty i czas
Ceny usług cateringowych są dość zróżnicowane. W ofertach prezentowane są w postaci kosztu jednostkowego na osobę. Umożliwia to przynajmniej wstępne oszacowanie całkowitego kosztu organizacji danej imprezy.
Większość firm cateringowych ma szczegółowe propozycje menu. Przeważnie można wybierać spośród wielu zestawów, by ostatecznie dopasować usługę do swoich potrzeb i możliwości finansowych. W wielu firmach cateringowych istnieje możliwość podjęcia ostatecznej decyzji nawet na 24 godziny przed imprezą.
Co do kosztów, to wszystko zależy od rodzaju i zakresu usługi, miejsca oraz wybranego menu. Ciepły obiad wraz z profesjonalną obsługą (kilka rodzajów zup i mięs do wyboru), do tego półmisek wędlin i mięs, sałatki, ciasta, owoce i napoje to w przeliczeniu na jedną osobę koszt rzędu 120-140 złotych. Obsługa zebrania lub konferencji czy firmowy obiad w jednorazowych opakowaniach - to oczywiście, znacznie mniej.
Małgorzata Szafarz
Portal biurowy Nowebiuro.pl
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.