REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Catering w firmie

Małgorzata Szafarz

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej polskich firm korzysta z cateringu. Minęły już czasy, gdy prawie każdy większy zakład pracy dysponował własną stołówką i salą bankietową, odpowiednio wyposażonym zapleczem gastronomicznym.

Dziś, chcąc zapewnić firmie wysokiej jakości usługi gastronomiczne oraz dobrą obsługę różnego rodzaju imprez, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i wygodniejsze niż utrzymywanie własnego działu gastronomicznego i zatrudnianie personelu. Firmy cateringowe dysponują bowiem nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym i sprzętem piknikowym, na przykład kuchnią polową.

Zlecając takiemu przedsiębiorstwu przygotowanie odpowiedniego menu oraz obsługę imprezy, możemy spodziewać się, że usługa zostanie wykonana możliwie jak najlepiej, gdyż zrobią to osoby na co dzień zajmujące się tego typu działalnością.

W sali bankietowej i z samochodu

REKLAMA

Słowo catering wywodzi się z języka angielskiego. Oznacza kompleksową obsługę gastronomiczną różnego rodzaju imprez - konferencji, zebrań, spotkań firmowych, szkoleń, imprez integracyjnych, nie tylko tych w zamkniętych pomieszczeniach, ale również w plenerze, na przykład w ogrodzie czy przy ognisku.

W przypadku polskich firm najbardziej popularne są contract catering oraz function catering. Pierwszy opiera się o ujęte w kontrakcie i wcześniej uzgodnione usługi świadczone codziennie (obiady dla pracowników), drugi ma charakter bardziej okazjonalny - obsługiwane są bowiem spotkania, które odbywają się raz na jakiś czas.

Function catering może mieć jednak również formę stałego kontraktu, w przypadku gdy chodzi o cykliczne, odbywające się co tydzień lub miesiąc spotkania biznesowe.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Klasyczne usługi cateringowe można podzielić na trzy kategorie:

• banquet hall - usługodawca dysponuje salą bankietową, kuchnią i magazynem żywności, oferuje kompletny serwis i personel; jest to rodzaj cateringu, w którym usługobiorca przychodzi do usługodawcy),

• off premises or location - usługodawca ma kuchnię i magazyn żywności, nie ma pomieszczeń i innych udogodnień - dostarcza więc gotowe posiłki do usługobiorców oraz zapewnia fachową obsługę,

REKLAMA

• mobile unit - ten typ operacji można nazwać „ruchomym cateringiem”; podstawą w tej usłudze jest specjalnie zaprojektowany samochód ciężarowy do rozwożenia posiłków, są one uprzednio przygotowane w kuchni, a następnie rozwożone do usługobiorców.

Pierwsza kategoria, najdroższa cenowo, brana jest pod uwagę w przypadku różnego rodzaju spotkań o wysokim prestiżu. Goście biorący udział w spotkaniu zapraszani są w miejsce o odpowiednim wystroju, a cała impreza ma zwykle bogatą i wystawną oprawę.

Ten rodzaj cateringu wykorzystywany jest najczęściej w przypadku sympozjów, konferencji lub ważnych spotkań biznesowych. Gości zaprasza się wówczas do ekskluzywnego hotelu, zamku lub pensjonatu, a impreza ma często charakter kilkudniowy.

Druga kategoria usług cateringowych dotyczy najczęściej przypadków, gdy spotkanie odbywa się w siedzibie firmy (z okazji przyjazdu ważnych kontrahentów lub wizyty zarządu firmy). Firma cateringowa dowozi wówczas gotowe menu oraz zajmuje się obsługą gości.

Natomiast mobile unit to najtańszy catering, coś w rodzaju „pizzy na telefon”. Gotowe posiłki trafiają do zamawiającego szybko, kosztują niewiele i nie są specjalnie wymyślne.

Koszty i czas

Ceny usług cateringowych są dość zróżnicowane. W ofertach prezentowane są w postaci kosztu jednostkowego na osobę. Umożliwia to przynajmniej wstępne oszacowanie całkowitego kosztu organizacji danej imprezy.

Większość firm cateringowych ma szczegółowe propozycje menu. Przeważnie można wybierać spośród wielu zestawów, by ostatecznie dopasować usługę do swoich potrzeb i możliwości finansowych. W wielu firmach cateringowych istnieje możliwość podjęcia ostatecznej decyzji nawet na 24 godziny przed imprezą.

Co do kosztów, to wszystko zależy od rodzaju i zakresu usługi, miejsca oraz wybranego menu. Ciepły obiad wraz z profesjonalną obsługą (kilka rodzajów zup i mięs do wyboru), do tego półmisek wędlin i mięs, sałatki, ciasta, owoce i napoje to w przeliczeniu na jedną osobę koszt rzędu 120-140 złotych. Obsługa zebrania lub konferencji czy firmowy obiad w jednorazowych opakowaniach - to oczywiście, znacznie mniej.

Małgorzata Szafarz

Portal biurowy Nowebiuro.pl

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Świadczenie przedemerytalne w 2025 roku. Dla kogo? Jaka kwota? Zasady i warunki

Świadczenie przedemerytalne to szczególna forma wsparcia dla osób, które utraciły pracę z przyczyn niezależnych od siebie przed uzyskaniem prawa do emerytury. Jakie warunki trzeba spełnić, aby otrzymać zasiłek przedemerytalny? Ile wynosi w 2025 roku? Oto szczegóły, zasady i wymagania, o których warto wiedzieć. 

Konferencja „Bez strachu” – przeciwdziałanie przemocy wobec dzieci, młodzieży i rodzin

Fundacja LUMUS serdecznie zaprasza na konferencję „Bez strachu”, która odbędzie się w dniach 30 listopada - 1 grudnia 2024 r. w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku. Wydarzenie to, finansowane ze środków Funduszu Sprawiedliwości, jest odpowiedzią na rosnące zagrożenia związane z przemocą wobec dzieci i młodzieży w Polsce.

Black Friday, Cyber Monday. Cyberprzestępcy już na to czekają. Jak firmy mogą się zabezpieczyć?

Black Friday, Cyber Monday. Cyberprzestępcy już na to czekają. Jak firmy mogą się zabezpieczyć przed zagrożeniami? Przedświąteczny sezon zakupowy może stwarzać zagrożenia nie tylko dla klientów ale także dla sklepów.

BI: Zmiany w składce zdrowotnej. Kto skorzysta, kto straci i ile?

Na posiedzeniu w dniu 21 listopada Sejm zajmie się rządowymi projektami dotyczącymi składki zdrowotnej od przedsiębiorców. Jeden likwiduje składkę zdrowotną od zbycia środków trwałych i wprowadza zmiany już w 2025 r. Drugi natomiast reformuje zasady naliczania składki od 2026 r.

REKLAMA

QUIZ. Podajemy trzy słowa, odgadnij zawód. Schody zaczynają się dopiero na 4. pytaniu
W tym quizie po trzech podanych przez nas wyrazach, Ty zgadujesz zawód, o który chodzi. Niektóre zagadki są banalne, ale nad kilkoma trzeba się zastanowić. Schody zaczynają się na 4. pytaniu. Zdobędziesz komplet punktów?
System kaucyjny od 1 października 2025 r. Ekspert pozytywnie o zmianach

System kaucyjny od 1 października 2025 r. Ekspert pozytywnie o poprawkach przyjętych przez podkomisję nadzwyczajną dotyczącą nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Chodzi m.in. o wyłączenie z systemu kaucyjnego opakowań mleka i produktów mlecznych.

Przerwijmy MILCZENIE – Fundacja Czas Kobiet rusza z kampanią na rzecz uruchomienia pierwszej w Polsce infolinii wsparcia 24/7 dla kobiet

Przerwijmy MILCZENIE – Fundacja Czas Kobiet rusza z kampanią na rzecz uruchomienia pierwszej w Polsce infolinii wsparcia 24/7 dla kobiet, które doświadczyły przemocy seksualnej.

System kaucyjny dopiero od 1 października 2025 r. Przedsiębiorcy nie są gotowi, a przepisy trzeba doprecyzować

W Sejmie trwają prace, które mają na celu przesunięcie startu systemu kaucyjnego na 1 października 2025 r. Projekt ustawy w tej sprawie, poza zmianą terminu startu kaucji, wprowadza szereg zmian usprawniających działanie tego systemu.

REKLAMA

W Tatrach ratownicy ogłosili zagrożenie lawinowe pierwszego stopnia

Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego ogłosili w czwartek ratownicy TOPR. Obowiązuje od wysokości 1800 m n.p.m. Mogą samoistnie schodzić małe i średnie lawiny. 

FPP: Zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych – inicjatywa legislacyjna

Federacja Przedsiębiorców Polskich podjęła inicjatywę legislacyjną na forum Rady Dialogu Społecznego. Inicjatywa dotyczy zwiększenia kwoty dofinansowań do wynagrodzeń pracowników z niepełnosprawnościami, wypłacanego przez PFRON.

REKLAMA