REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Catering w firmie

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Małgorzata Szafarz

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej polskich firm korzysta z cateringu. Minęły już czasy, gdy prawie każdy większy zakład pracy dysponował własną stołówką i salą bankietową, odpowiednio wyposażonym zapleczem gastronomicznym.

Dziś, chcąc zapewnić firmie wysokiej jakości usługi gastronomiczne oraz dobrą obsługę różnego rodzaju imprez, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. To rozwiązanie jest znacznie tańsze i wygodniejsze niż utrzymywanie własnego działu gastronomicznego i zatrudnianie personelu. Firmy cateringowe dysponują bowiem nowoczesnymi i niezawodnymi urządzeniami, zapleczem kuchennym i sprzętem piknikowym, na przykład kuchnią polową.

Zlecając takiemu przedsiębiorstwu przygotowanie odpowiedniego menu oraz obsługę imprezy, możemy spodziewać się, że usługa zostanie wykonana możliwie jak najlepiej, gdyż zrobią to osoby na co dzień zajmujące się tego typu działalnością.

W sali bankietowej i z samochodu

REKLAMA

Słowo catering wywodzi się z języka angielskiego. Oznacza kompleksową obsługę gastronomiczną różnego rodzaju imprez - konferencji, zebrań, spotkań firmowych, szkoleń, imprez integracyjnych, nie tylko tych w zamkniętych pomieszczeniach, ale również w plenerze, na przykład w ogrodzie czy przy ognisku.

W przypadku polskich firm najbardziej popularne są contract catering oraz function catering. Pierwszy opiera się o ujęte w kontrakcie i wcześniej uzgodnione usługi świadczone codziennie (obiady dla pracowników), drugi ma charakter bardziej okazjonalny - obsługiwane są bowiem spotkania, które odbywają się raz na jakiś czas.

Function catering może mieć jednak również formę stałego kontraktu, w przypadku gdy chodzi o cykliczne, odbywające się co tydzień lub miesiąc spotkania biznesowe.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Klasyczne usługi cateringowe można podzielić na trzy kategorie:

• banquet hall - usługodawca dysponuje salą bankietową, kuchnią i magazynem żywności, oferuje kompletny serwis i personel; jest to rodzaj cateringu, w którym usługobiorca przychodzi do usługodawcy),

• off premises or location - usługodawca ma kuchnię i magazyn żywności, nie ma pomieszczeń i innych udogodnień - dostarcza więc gotowe posiłki do usługobiorców oraz zapewnia fachową obsługę,

REKLAMA

• mobile unit - ten typ operacji można nazwać „ruchomym cateringiem”; podstawą w tej usłudze jest specjalnie zaprojektowany samochód ciężarowy do rozwożenia posiłków, są one uprzednio przygotowane w kuchni, a następnie rozwożone do usługobiorców.

Pierwsza kategoria, najdroższa cenowo, brana jest pod uwagę w przypadku różnego rodzaju spotkań o wysokim prestiżu. Goście biorący udział w spotkaniu zapraszani są w miejsce o odpowiednim wystroju, a cała impreza ma zwykle bogatą i wystawną oprawę.

Ten rodzaj cateringu wykorzystywany jest najczęściej w przypadku sympozjów, konferencji lub ważnych spotkań biznesowych. Gości zaprasza się wówczas do ekskluzywnego hotelu, zamku lub pensjonatu, a impreza ma często charakter kilkudniowy.

Druga kategoria usług cateringowych dotyczy najczęściej przypadków, gdy spotkanie odbywa się w siedzibie firmy (z okazji przyjazdu ważnych kontrahentów lub wizyty zarządu firmy). Firma cateringowa dowozi wówczas gotowe menu oraz zajmuje się obsługą gości.

Natomiast mobile unit to najtańszy catering, coś w rodzaju „pizzy na telefon”. Gotowe posiłki trafiają do zamawiającego szybko, kosztują niewiele i nie są specjalnie wymyślne.

Koszty i czas

Ceny usług cateringowych są dość zróżnicowane. W ofertach prezentowane są w postaci kosztu jednostkowego na osobę. Umożliwia to przynajmniej wstępne oszacowanie całkowitego kosztu organizacji danej imprezy.

Większość firm cateringowych ma szczegółowe propozycje menu. Przeważnie można wybierać spośród wielu zestawów, by ostatecznie dopasować usługę do swoich potrzeb i możliwości finansowych. W wielu firmach cateringowych istnieje możliwość podjęcia ostatecznej decyzji nawet na 24 godziny przed imprezą.

Co do kosztów, to wszystko zależy od rodzaju i zakresu usługi, miejsca oraz wybranego menu. Ciepły obiad wraz z profesjonalną obsługą (kilka rodzajów zup i mięs do wyboru), do tego półmisek wędlin i mięs, sałatki, ciasta, owoce i napoje to w przeliczeniu na jedną osobę koszt rzędu 120-140 złotych. Obsługa zebrania lub konferencji czy firmowy obiad w jednorazowych opakowaniach - to oczywiście, znacznie mniej.

Małgorzata Szafarz

Portal biurowy Nowebiuro.pl

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
33000 zł kary dla zakładu pogrzebowego, który nie zabezpieczył danych osobowych w dokumentach dotyczących pochówków

33000 zł kary – tyle musi zapłacić zakład pogrzebowy z Puław, który nie wdrożył odpowiednich organizacyjnych i technicznych zabezpieczeń dla danych osobowych. Ponadto zakład musi w ciągu 30 dni wdrożyć środki minimalizujące zagrożenie dla danych.

Zmiany dotyczące frekwencji uczniów oraz usprawiedliwiania ich nieobecności. Co z nieklasyfikacyjną ucznia? MEN pracuje nad zmianami

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. Jakie zmiany w frekwencji? Ile będzie można mieć nieusprawiedliwionych nieobecności?

7 skutków spadających stóp procentowych. Już w maju 2025 r. RPP zacznie cykl obniżek?

Tańsze i łatwiej dostępne kredyty to tylko część skutków cięć stóp procentowych. Polityka monetarna to miecz obosieczny. W momencie, w którym kredytobiorcy cieszą się z niższych rat, to posiadacze oszczędności mają problem ze znalezieniem solidnie oprocentowanego depozytu. Widmo niższych stóp procentowych oznacza też, że w dół pójść może oprocentowanie detalicznych obligacji skarbowych, a zakup mieszkania na wynajem może znowu odzyskać swój blask.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Katalog kar dla ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają m.in. usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

REKLAMA

Wiceminister nie jest optymistą. Przy obecnym finansowaniu nauki, Polska nie dogoni czołówki świata

Jeżeli Polska ma ambicje, aby gonić czołówkę świata, to przy dotychczasowym poziomie finansowania nauki, szanse są dość iluzoryczne albo praktycznie żadne – powiedział wiceminister nauki Marek Gzik.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Zamknięty katalog obowiązków ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

Co Polacy sądzą o Strefach Czystego Transportu?

Zdania na temat SCT są podzielone. Z danych raportu "Ekologiczna motoryzacja w Polsce – wyzwania i kierunki rozwój". wynika, że chociaż ponad 50 proc. Polaków uważa, że Strefy Czystego Powietrza przyczynią się do poprawy zdrowia mieszkańców dużych aglomeracji, to 63 proc. obawia się ich negatywnego wpływu na lokalną gospodarkę.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Otwarty katalog praw i wolności ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

REKLAMA

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Chodzi o większą ochronę praw i wolności uczniów. Będą usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki oraz kary dla uczniów

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

Odzież trudnopalna: norma BHP. Jak zapewnić bezpieczeństwo pracowników i wspierać zrównoważony rozwój?

Jakie są normy BHP dla odzieży trudnopalnej w 2025 roku? Jak zapewnić bezpieczeństwo pracowników w odzieży trudnopalnej i jednocześnie wspierać zrównoważony rozwój? Oto kilka praktycznych wskazówek.

REKLAMA