REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak prawidłowo odżywiać się w pracy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
H. Zakrzewska-Krzyś
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Pracownicy nie zawsze mają czas i odpowiednie miejsce do zjedzenia posiłku w pracy. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że racjonalne odżywianie się może wpłynąć na wzrost wydajności w pracy aż o 20%.

Teoria jedno, życie drugie. W praktyce bywa, że pracownikom trudno wyegzekwować w firmach przysługujące im przerwy na posiłek, jedzą byle co, byle gdzie, w biegu lub wcale. Takie patologie najczęściej dotyczą miejsc, w których o pracę trudno, w których istnieje jeden duży pracodawca. Tam, gdzie jest konkurencja, gdzie o ludzi trzeba walczyć, firmy zapewniają stołówki, dopłaty do posiłków, przerwy na lunch itp. W efekcie pracownicy są zadowoleni (głodny Polak to zły Polak), bardziej efektywni, a przy posiłku często omawiają firmowe sprawy w mniej zobowiązującej atmosferze, z pożytkiem dla biznesu.

Warto przekalkulować

Są trzy podstawowe powody, dla których pracodawcy powinni być żywo zainteresowani prawidłowym odżywianiem swoich pracowników:

- Istnieje bezpośrednia zależność między stanem zdrowia pracowników a jakością ich pracy i produktywnością, co ma przełożenie na efektywność całej firmy.

- Niezdrowe odżywianie zwiększa ryzyko poważnych chorób, które skutkują absencją ludzi, szukaniem zastępstw itp.

- Inwestowanie w zdrowie i dobre samopoczucie zatrudnionych zmniejsza koszty wynikające z nieobecności chorobowej, ochrony zdrowia.

Promowanie idei racjonalnego i zdrowego odżywiania jest zatem korzystne dla wszystkich: pracodawcy, pracownika i całej gospodarki.

Zdrowe reguły

Wielu chorobom i schorzeniom cywilizacyjnym związanym z nieprawidłowym odżywianiem można zapobiec, wpływając na zmianę szkodliwych nawyków, m.in. w miejscu pracy. Obecnie ludzie spędzają większą część dnia w firmach, a zatem i jedzenie odbywa się w miejscu pracy. I tu pracodawcy mają pole do popisu - powinni zapewnić ludziom czas i miejsce na spożycie normalnego obiadu.

Co pracodawcy mogą zapewnić?

- zdrowe jedzenie w stołówkach pracowniczych (w miarę możliwości),

- lodówki do przechowywania żywności i kuchenki mikrofalowe do odgrzewania domowych posiłków,

- dystrybutory z wodą lub wodę butelkowaną,

- informacje na temat zdrowego żywienia, ewentualnie konsultacje z wykwalifikowanym specjalistą ds. żywienia.

Czas i miejsce

W przypadku jedzenia istotne jest nie tylko to, co spożywamy, ale także gdzie i ile czasu na to poświęcamy. Najgorszym rozwiązaniem jest szybki, zimny posiłek np. między komputerem a telefonem lub półkami magazynowymi. Stołówka pozwala oderwać się na chwilę od zawodowych problemów i skoncentrować na posiłku. Jedzenie w pośpiechu, na stojąco, jest niehigieniczne, powoduje problemy z trawieniem.

Kodeks pracy wprowadza kilka przerw wliczanych lub niewliczanych do czasu pracy. Najczęściej długość przerwy zależy od rodzaju wykonywanej pracy (np. pracując przed monitorem, mamy prawo do 5-minutowego odpoczynku co godzinę, wliczanego do czasu pracy) lub ochrony danej grupy pracowników (kobiety w ciąży, młodociani, niepełnosprawni itp.). Istnieje jedna pauza w czasie pracy, która dotyczy wszystkich - to przerwa 15-minutowa. Przysługuje ona pracownikom, których dzienny wymiar czasu pracy wynosi co najmniej sześć godzin. Pracodawcy mogą dodatkowo przyznać pracownikom przerwę, której nie wlicza się do czasu pracy, przeznaczoną na ciepły posiłek lub sprawy osobiste, nie dłuższą niż 60 minut.

Dietetycy apelują

Gabriela Wanat, dietetyk z Centrum Dietetycznego „4health”, podkreśla, że aby mózg był dobrze odżywiony i sprawnie funkcjonował, niezbędne jest dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych. Niski poziom glukozy powoduje, że czujemy się zmęczeni, osłabieni, obniża się dobre samopoczucie, jesteśmy bardziej wrażliwi na sytuacje stresowe, spada efektywność pracy. - Podczas spotkań i szkoleń dla przedstawicieli świata biznesu namawiamy pracodawców do inwestowania w stołówki, bary szybkich i zdrowych przekąsek - mówi Wanat. - Jesteśmy przekonani, że inwestycja bardzo szybko się zwróci, bo zachowując higienę żywienia, człowiek mniej choruje. Poza tym takie miejsce sprzyja integracji i nawiązywaniu nieformalnych kontaktów oraz regeneruje siły.

H. Zakrzewska-Krzyś

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
33000 zł kary dla zakładu pogrzebowego, który nie zabezpieczył danych osobowych w dokumentach dotyczących pochówków

33000 zł kary – tyle musi zapłacić zakład pogrzebowy z Puław, który nie wdrożył odpowiednich organizacyjnych i technicznych zabezpieczeń dla danych osobowych. Ponadto zakład musi w ciągu 30 dni wdrożyć środki minimalizujące zagrożenie dla danych.

Zmiany dotyczące frekwencji uczniów oraz usprawiedliwiania ich nieobecności. Co z nieklasyfikacyjną ucznia? MEN pracuje nad zmianami

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. Jakie zmiany w frekwencji? Ile będzie można mieć nieusprawiedliwionych nieobecności?

7 skutków spadających stóp procentowych. Już w maju 2025 r. RPP zacznie cykl obniżek?

Tańsze i łatwiej dostępne kredyty to tylko część skutków cięć stóp procentowych. Polityka monetarna to miecz obosieczny. W momencie, w którym kredytobiorcy cieszą się z niższych rat, to posiadacze oszczędności mają problem ze znalezieniem solidnie oprocentowanego depozytu. Widmo niższych stóp procentowych oznacza też, że w dół pójść może oprocentowanie detalicznych obligacji skarbowych, a zakup mieszkania na wynajem może znowu odzyskać swój blask.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Katalog kar dla ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają m.in. usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

REKLAMA

Wiceminister nie jest optymistą. Przy obecnym finansowaniu nauki, Polska nie dogoni czołówki świata

Jeżeli Polska ma ambicje, aby gonić czołówkę świata, to przy dotychczasowym poziomie finansowania nauki, szanse są dość iluzoryczne albo praktycznie żadne – powiedział wiceminister nauki Marek Gzik.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Zamknięty katalog obowiązków ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

Co Polacy sądzą o Strefach Czystego Transportu?

Zdania na temat SCT są podzielone. Z danych raportu "Ekologiczna motoryzacja w Polsce – wyzwania i kierunki rozwój". wynika, że chociaż ponad 50 proc. Polaków uważa, że Strefy Czystego Powietrza przyczynią się do poprawy zdrowia mieszkańców dużych aglomeracji, to 63 proc. obawia się ich negatywnego wpływu na lokalną gospodarkę.

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Otwarty katalog praw i wolności ucznia [LISTA]

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

REKLAMA

MEN pracuje nad zmianami prawa oświatowego. Chodzi o większą ochronę praw i wolności uczniów. Będą usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki oraz kary dla uczniów

Resort edukacji pracuje nad zmianami dotyczącymi prawa oświatowego oraz niektórych innych ustaw. Projekt ma na celu zwiększenie ochrony praw i wolności uczniowskich. W projekcie znaleźć się mają usystematyzowane prawa i wolności ucznia, obowiązki ucznia oraz kary dla uczniów.

Odzież trudnopalna: norma BHP. Jak zapewnić bezpieczeństwo pracowników i wspierać zrównoważony rozwój?

Jakie są normy BHP dla odzieży trudnopalnej w 2025 roku? Jak zapewnić bezpieczeństwo pracowników w odzieży trudnopalnej i jednocześnie wspierać zrównoważony rozwój? Oto kilka praktycznych wskazówek.

REKLAMA