REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jakie posiłki spożywać w czasie pracy

Małgorzata Szafarz

REKLAMA

REKLAMA

Ważnym składnikiem naszego życia są posiłki. Często jest to lunch poza firmą, czasem kanapka spożywana przed komputerem. Warto zastanowić się nad tym, co jemy - od tego zależy efektywność naszej pracy.

 
Dobre i o odpowiednich porach spożywane posiłki sprawiają, że lepiej funkcjonujemy, mamy energię i siły do pracy, jesteśmy bardziej skoncentrowani i spokojni. Łatwiej się z nami współpracuje.

 

Tymczasem - jak twierdzą dietetycy - pierwsze, choćby nawet niewielkie, śniadanie powinniśmy zjadać w domu, jeszcze przed wyjściem do pracy.

Zdaniem specjalistów jest to bardzo ważne, gdyż śniadanie, ze względu na to, że dostarcza nam „paliwa” na cały rozpoczynający się dzień, uważane jest za najważniejszy posiłek dnia.

Naukowcy przekonują, że osoby regularnie jedzące śniadania rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby serca niż osoby rezygnujące z pierwszego posiłku.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Nie jedząc śniadania, pozbawiamy nasz organizm porannej dawki - dostarczanej wraz z pożywieniem - glukozy.

Rano, po przerwie nocnej, poziom glukozy jest najniższy w ciągu doby i jeśli w czasie śniadania go nie uzupełnimy, będziemy się czuli osłabieni, senni i zmęczeni. Wyraźnie spadnie też efektywność naszej pracy.

Brak porannego posiłku i związany z tym spadek poziomu glukozy we krwi sprawi również, że dotkliwiej będziemy odczuwać zimno.

Niestety, jak pokazują statystyki, wiele osób na luksus zjedzenia porządnego śniadania w domu pozwala sobie tylko w weekendy i święta, na co dzień ograniczając się do kilku łyków pośpiesznie wypitej kawy lub herbaty.

REKLAMA

W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wyrobienie sobie nawyku rozpoczynania dnia pracy od zjedzenia pożywnego śniadania i wypicia ciepłego napoju, przy czym nie zawsze musi to być „mała czarna” lub zwykła herbata z cukrem lub bez.

Jeżeli nie mamy bardzo niskiego ciśnienia, kawę i herbatę z powodzeniem zastąpić możemy coraz bardziej modną ostatnio u nas yerba mate, herbatą zieloną, herbatą Rooibos lub Teyberg, herbatą owocową lub ziołową.

Wspólne śniadania

W wielu biurach zwyczaj wspólnego śniadania na początek pracy zadomowił się już na dobre. Niektórzy menedżerowie krytykują tego rodzaju praktyki, uważając, że w miejscu pracy powinno się pracować, a jeśli już jeść, to tylko w specjalnym pokoju lub za ekranem komputera, by nie przeszkadzać kolegom w pracy.

REKLAMA

W sytuacji gdy biuro nastawione jest na przyjmowanie klientów (urzędy, banki, poczty, biura obsługi klientów, działy handlowe), nie ma możliwości, by pracownicy jedli na oczach interesantów. Jeżeli natomiast dział, w którym pracujemy, ma charakter zamknięty i nie odwiedzają nas osoby z zewnątrz, nic nie stoi na przeszkodzie, by pierwsze 15-30 minut pracy poświęcić na zjedzenie śniadania, które pozwoli nam efektywnie pracować przez kolejnych kilka godzin.

Osoby pracujące twórczo dobrze wiedzą, że najlepsze pomysły przychodzą zawsze przypadkiem - podczas jedzenia, spaceru, rozmowy ze znajomym, w wannie czy tuż przed zaśnięciem. Dlatego właśnie wspólne śniadanie osób pracujących w jednym dziale lub nad jednym projektem może być wykorzystane jako swoista „burza mózgów”, a zarazem miłe spotkanie towarzyskie na początek dnia, zanim wszyscy rozejdą się do swoich komputerów i zadań.

Plusy wspólnego śniadania w dziale:

- pozwala zdobyć energię na efektywną pracę - skoro wszyscy lub prawie wszyscy przyszli do pracy głodni, to i tak każdy będzie musiał prędzej lub później coś zjeść, -- - można więc zrobić to razem, a potem razem zabrać się za pracę i przez kilka godzin nie robić już żadnych przerw,

- może być rodzajem porannego zebrania - w czasie takiego wspólnego jedzenia można ustalić priorytety i rozdzielić zadania na dany dzień pracy oraz uzgodnić sposób ich wykonania,

- może być forum wymiany informacji - czas ten można wykorzystać na dzielenie się spostrzeżeniami lub informacjami, można wspólnie szukać pomysłów na rozwiązanie jakiegoś działowego problemu, udzielać sobie rad, czytać maile, które nadeszły rano i zastanawiać się wspólnie, jak na nie odpowiedzieć lub zareagować,

może być porannym zastrzykiem dobrego nastroju i zaspokojeniem potrzeby akceptacji w grupie - dobre jedzenie, a przy okazji rozmowa i wspólny śmiech na początek dnia z pewnością integruje zespół i dodaje chęci do pracy, zwłaszcza jeżeli wymaga ona współdziałania całego zespołu.

Takie wspólne śniadania mogą być bardzo cennym doświadczeniem dla pracowników, mogą stanowić element integrujący zespół oraz motywujący do pracy.

Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby nie przerodziły się one w długie, niemające związku z pracą rozmowy o niczym.

Co jemy rano

Specjaliści twierdzą, że z punktu widzenia energii potrzebnej do pracy najważniejsze są produkty zbożowe. Zawierają one węglowodany złożone, które powoli rozkładają się do glukozy i zapewniają nam odpowiednią ilość energii przez kilka najbliższych godzin po posiłku.

Jeżeli chcemy efektywnie pracować, zapomnijmy o pszennych bułkach, słodkich drożdżówkach, pączkach i ciasteczkach, a wybierzmy pełnoziarnisty chleb i płatki lub chrupki zbożowe.

Co potem?

Nasz organizm - jeżeli chcemy uniknąć nagłych ataków senności, osłabienia i rozdrażnienia - powinien dostawać coś do jedzenia w odstępach około 3-godzinnych. Znawcy tematu twierdzą, że konkretne pory posiłków nie są tak ważne, jak stałe odstępy między nimi. To zapewnia bowiem stały poziom glukozy w organizmie, a więc siły (a zarazem i chęci) do pracy.

Jeżeli więc zjemy porządne śniadanie zaraz po przyjściu do pracy, czyli o godz. 8.00 lub 9.00 (w zależności od tego, o której rozpoczynamy pracę), to drugie śniadanie powinniśmy zjeść około godz. 11.00 lub 12.00, a obiad - około 14.00 lub 15.00.

Niektórzy wolą jednak - na wzór zachodni - obiad zjeść o godz. 12.00, a po kilku godzinach jeszcze coś przegryźć.

Pamiętajmy jednak o jednym - jeżeli po przyjściu do domu, po południu będziemy jeść tzw. obiadokolację, to jedzenie dwudaniowego obiadu w pracy nie jest konieczne, a wręcz zbędne.

Powinniśmy się więc zdecydować - jeżeli tzw. lunch w pracy ma być naszym podstawowym posiłkiem w ciągu dnia, to w domu możemy sobie pozwolić tylko na lekką kolację. Jeżeli natomiast podstawowy posiłek dnia zjemy w domu, to około południa powinniśmy zamówić tylko zupę z sałatką, sałatkę z pieczywem lub kanapkę.

Małgorzata Szafarz

Portal Biurowy NoweBiuro.pl

 
 
Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Świadczenie "Aktywnie w żłobku": Limity dofinansowań dla podmiotów prowadzących opiekę nad dziećmi w wieku do lat 3 w 2025 r.

Świadczenie „Aktywnie w żłobku” jest jednym ze świadczeń realizowanych w ramach programu „Aktywny rodzic”. Na świadczenie „Aktywnie w żłobku” nałożone są pewne limity dofinansowań. Jak należy policzyć wysokość opłaty w żłobku?

Polacy nie chcą kont maklerskich, bo uważają że brak im wiedzy i czasu na inwestowanie

Choć rachunków inwestycyjnych w biurach maklerskich ciągle przybywa, to głównie jest to efekt zakładania kolejnych kont przez tych samych inwestorów. Nowych nie przybywa, bo generalnie Polacy wciąż nie dają się namówić na inwestowanie.

Seniorzy mogą otrzymać spory „zastrzyk” gotówki od fiskusa, ale muszą dopilnować jednej ważnej kwestii [interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej]

Seniorzy, którzy pomimo osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego (który dla kobiet wynosi obecnie 60 lat, a dla mężczyzn – 65 lat) nadal pozostają aktywni zawodowo – mogą skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego swoich przychodów, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85 528 zł. Zwolnienie to, potocznie zwane jest ulgą dla pracujących seniorów i obowiązuje również w 2025 r. Aby konkretny przychód (np. odprawa emerytalna) mógł zostać objęty zwolnieniem z podatku dochodowego – musi jednak zostać spełniony jeden ważny warunek, którego seniorzy muszą dopilnować.

Jeden nowy przepis w kodeksie pracy wydłuży urlopy wypoczynkowe pięciu milionom pracowników, czy już w 2025 roku

Skoro na skrócenie czasu pracy trzeba jeszcze długo poczekać, bo na razie wszystko zaczyna się i kończy na dyskusjach, to może chociaż wydłużyć czas na odpoczynek. Dłuższy urlop, a w przyszłości dwa długie urlopy: latem i zimą, to wymarzona zmiana w Kodeksie pracy. Czy dojdzie do niej już w 2025 roku i czy skorzystają wszyscy pracownicy.

REKLAMA

VAT 2025: Kto może rozliczać się kwartalnie

Kurs euro z 1 października 2024 r., według którego jest ustalany limit sprzedaży decydujący o statusie małego podatnika w 2025 r. oraz prawie do rozliczeń kwartalnych przez spółki rozliczające się według estońskiego CIT wynosił 4,2846 zł za euro. Kto zatem może rozliczać VAT raz na 3 miesiące w bieżącym roku?

Wiek emerytalny 40 lat dla kobiet i 45 dla mężczyzn. To możliwe, bo Senat podjął uchwałę 13 marca 2025 r. w tej sprawie

Większość z nas może być zdezorientowana. Raz pisze i mówi się o podwyższeniu wieku emerytalnego, raz o zrównaniu, a tym razem o obniżeniu. Czy to możliwe, żeby w Polsce wiek emerytalny wynosił dla kobiet 40 lat a dla mężczyzn 45 lat. Tak, oczywiście, to możliwe. Senat proponuje wejście w życie przepisów już od 1 stycznia 2026 r.

Czynsz, opłaty za śmieci, prąd. Czy w 2025 r. mogę dostać jakieś dodatki? [Przykłady]

Wiele osób boryka się z wysokimi rachunkami, szukając dostępnych form finansowego wsparcia. Prezentujemy kilka przykładowych świadczeń. Jakie kryteria trzeba spełnić w 2025 r.?

PIT zero dla seniora: czy ulga w podatku należy się każdemu emerytowi

PIT zero dla seniora, znany też jako ulga dla pracujących seniorów nie przysługuje wszystkim, którzy weszli w ustawowy wiek emerytalny. Słowem – nie każdy emeryt skorzysta z tej preferencji podatkowej.

REKLAMA

Jak samodzielnie przeprowadzić skuteczną windykację należności? Należy unikać tych błędów!

Chociaż odzyskiwanie należności nie jest prostym procesem, to jednak z windykacją można sobie poradzić samodzielnie. Niestety, wymaga to zachowania pewnych warunków, o których często się zapomina i przez to zmniejsza szansę na odzyskanie pieniędzy.

Koszty budowy domu w 2025 roku – materiały i robocizna. Projekt, mury, dach, stolarka, wykończenie

Aktualnie, w marcu 2025 roku w Polsce trzeba wydać ok. 430 000 zł, aby postawić parterowy dom o powierzchni 100 m2 w stanie deweloperskim. Ta kwota nie uwzględnia jednak zakupu działki ani projektu budowlanego czy ogrodzenia. Z zestawienia Rankomat.pl wynika, że najdroższy jest sam początek budowy, gdzie za postawienie murów trzeba wydać 185 tys. zł. Prace dachowe i wykończeniowe kosztują ponad 100 tys. zł za każdy z tych etapów. Najmniej, bo 30 tys. zł, pochłonie zakup i montaż drzwi, okien oraz bramy garażowej. Największy pojedynczy koszt to fundamenty i wykonanie stropu łącznie za 90 tys. zł z materiałami i robocizną. Ostateczna cena wybudowania domu będzie zależała od kosztów ekipy budowlanej, jakości wybranych materiałów budowlanych i kilku innych czynników.

REKLAMA