Rola sekretarki czy asystentki nie sprowadza się do podawania kawy, jednak zdarzają się sytuacje, że musi być gospodynią w biurze i podejmować gości szefa filiżanką tego napoju. Jak powinna to zrobić?
Sposób serwowania kawy jest tak samo istotny jak odpowiednia procedura jej parzenia. Podawanie kawy w kubkach kartonowych czy styropianowych jest niedopuszczalne. Kawę najlepiej serwować w filiżankach porcelanowych lub kamionkowych. Przy zakupie serwisu warto sprawdzić wcześniej, czy filiżanki są wygodne do picia. Nie każdy kształt jest bowiem praktyczny.
Częstując gości kawą, najlepiej ustawić napełnione do 3/4 wysokości filiżanki na tacy obok cukierniczki oraz dzbanuszka z mleczkiem lub śmietanką. Można też podać puste filiżanki, a kawę przynieść w dzbanku. Serwowanie zaczyna się od najważniejszego gościa, któremu podaje się filiżankę prawą ręką z prawej strony.
Kawa rozlana do filiżanek powinna być ciepła przez kwadrans, tak więc w przypadku serwisów ze szkła i innych delikatnych materiałów dobrze jest przed podaniem kawy rozgrzać filiżanki wrzątkiem.
Przed podaniem kawy upewnijmy się, że filiżanki są absolutnie czyste i nie mają ciemnych obwódek.
W biurach mogą być stosowane ekspresy przelewowe, które umożliwiają przygotowanie kawy bez fusów. W tym urządzeniu gorąca woda automatycznie przelewa się przez filtr napełniony zmieloną kawą. Jeśli do dyspozycji jest ekspres ciśnieniowy, to postępując według przepisu parzenia kawy można zaserwować gościom espresso czy cappucino. Dopuszczalne jest też przygotowywanie i podawanie gościom kawy rozpuszczalnej.
Sabina Prusiecka
Kawy ze świata:
Bicerin: 1/3 kawy, 1/3 czekolady, 1/3 śmietany (z Turynu)
Biedermaier: duża mokka z likierem morelowym i bitą śmietaną (z Austrii)
Cafe au lait: francuska kawa z mlekiem, w której przeważa mleko
Cafe brulot: podpalana kawa z mieszanką koniaku, przypraw i cukru
Cafe creme: francuska espresso z mlekiem; podobna do cappucino
Cafe liegois: francuska kawa mrożona z lodami waniliowymi i śmietanką
Cafe serre: francuska espresso przyrządzana z bardzo niewielkiej ilości wody
Caffe americano: rozcieńczona wodą espresso
Caffe con panna: rozcieńczona wodą espresso z bitą śmietaną
Caffe corretto: espresso z odrobiną grappy
Caffe latte: włoska kawa z mlekiem
Caffe lungo: rozcieńczona wodą espresso
Caffe macchiato: espresso z niewielką ilością mleka
Cappuccino: espresso z kapturkiem ze spienionego mleka
Capuccino con panna: capuccino z kapturkiem ze śmietanki
Cremat: katalońska kawa z rumem i cukrem
Doppio: podwójna espresso
Einspanner: czarna kawa albo mokka w szklance, z bitą śmietaną (z Austrii)
Fiaker: espresso albo mokka z rumem lub koniakiem podawana w szklance, z bitą śmietaną
Franziskaner (franciszkanin): bardzo jasna kawa z mlekiem, z bitą śmietanką na wierzchu
Hot shot: gorąca espresso z likierem i śmietanką
Irish coffee: gorąca kawa, cukier i whiskey (irlandzka whisky) z na wpół ubitą śmietaną
Kaffee fertig: kawa z kieliszkiem wódki, pijana w Szwajcarii tak, jak w Niemczech grog
Kaffeekask: ulubiona kawa Szwedów, wzmacniana okowitą
Kaffee pflumli: kawa ze śliwowicą (Pflumli), czasem podawana też z bitą śmietaną
Kaffee verkehrt: bardzo jasna kawa z mlekiem, w której proporcje są odwrócone: więcej jest mleka niż kawy (z Austrii)
Kahve: kawa po turecku; mielona kawa z wodą i cukrem wielokrotnie zagotowana w tygielku zwanym „cezve”
Kaisermelange (cesarski melanż): kawa wymieszana z ubitym żółtkiem i miodem lub cukrem
Kapuziner: (kapucyn): duża czarna kawa z niewielką ilością mleka i bitej śmietany (z Austrii)
Konsul: czarna kawa podawana z zimną wodą do popijania
Latte macchiato: mleko z niewielką ilością kawy
Maria theresia: mokka z łyczkiem likieru pomarańczowego (z Austrii)
Mariloman: gorąca mokka z koniakiem (z Austrii) albo espresso z likierem Cointreau
Mazagran: słodzona, ostudzona lodem mokka z likierem maraschino i rumem
Melange: austriacki wariant kawy z mlekiem; w połowie z kawy, w połowie z gorącego mleka, podawany jest z dużą ilością mlecznej pianki
Mokka: austriacka mała czarna, wyjątkowo mocna
Pharisaer (faryzeusz): gorąca kawa z cukrem, kakao i rumem, przybrana bitą śmietaną
Ristretto: espresso z bardzo małą ilością wody
Schumli: niemiecka nazwa szwajcarskiej kawy, świeżo zmielonej i zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym jak espresso.
Verlangert (przedłużona): tak Niemcy nazywają małą czarną dzięki dolaniu gorącej wody, powiększoną do rozmiarów dużej czarnej