Przepisy takie zostały przyjęte w tym tygodniu w ramach Stałego Komitetu ds. Rolnictwa Ekologicznego (SCOF) i będą w najbliższych tygodniach opublikowane w dzienniku urzędowym.
Regulacje zawarte w nowym rozporządzeniu będą obowiązywały od winobrania w 2012 r. Producenci wina ekologicznego będą mogli umieszczać określenie "wino ekologiczne" na etykietach swoich produktów. Na etykiecie musi się też znaleźć unijne logo produkcji ekologicznej oraz numer kodu jednostki certyfikującej.
Mimo iż istnieją już przepisy dotyczące "wina z winogron ekologicznych", nie obejmują one całego procesu produkcji - od winogron do wina.
Dzięki nowym przepisom konsumentom będzie łatwiej rozpoznać produkt. Ułatwi to nie tylko funkcjonowanie rynku wewnętrznego, ale również wzmocni pozycję unijnych win ekologicznych na arenie międzynarodowej, jako że wiele innych państw produkujących wino (USA, Chile, Australia i Republika Południowej Afryki) ustanowiło już normy dla wina ekologicznego - podkreśla biuro prasowe KE.
Nowe rozporządzenie określa zbiór praktyk ekologicznych i substancji dopuszczonych w produkcji wina ekologicznego, np. zakazane będzie stosowanie kwasu sorbowego. Wino musi być wytwarzane z ekologicznych winogron.
Prace nad definicją wina ekologicznego rozpoczęto już w 2009 r., ale przedstawione wnioski zostały wycofane w czerwcu 2010 r. Dyskusję wszczęto ponownie w 2011 r. i w rezultacie projekt wniosków uzyskał pozytywną opinię SCOF w dniu 8 lutego 2012 r.
Wszystkiezmiany prawa w jednym miejscu > www.zmianyprawa.infor.pl